На Ethereum мрежата и се заканува дестабилизација

Објавено на 23.06.2022 во КриптоНа Ethereum мрежата и се заканува дестабилизација

Ether за стејкинг, т.е. stETH (staked ether), е токен што е со иста вредност на пазарот, исто како Ether. Во последните неколку недели, stETH се тргуваше со намалена цена после втората криптовалута, затоа што во петокот вредноста и падна на 0,92 ETH, што значи дека е само 8% во однос на етерот.

stETH токенот е единица на Ether, што се депонира во „синџирот на светилникот“. Ethereum, мрежата што го поткрепува етерот, е во процес на надградба на нова верзија, со цел да биде побрза и поевтина за користење. Синџирот на светилникот претставува средината за тестирање за новата надградба. 

Падот на stETH ги загрижи аналитичарите за безбедноста на мрежата Ethereum, затоа што 1/3 од Ether е заклучен во синџирот на светилници, заложени преку Lido. Вложувачите се загрижени затоа што ова може да му даде на премногу контрола на еден човек врз надградената мрежа Ethereum