Новиот план на Маск е компактен Tesla Model Y SUV

Објавено на 11.06.2017 во НовостиНовиот план на Маск е компактен Tesla Model Y SUV

Елон Маск планира гамата на Tesla Motors да ја надополни со нов компактен електричен теренец кој ќе биде помал и поевтин од сегашниот Model X за да биде подостапен за поширок круг на купувачи, а притоа да понуди солидни перформанси.

Маск најави дека Tesla Model Y ќе се темели на новата механичка платформа, а не на онаa што ја користи седанот „ Model 3, чија премиера се очекува во текот на летото. Освен тоа, тој откри и дека новиот SUV ќе се изработува во новата фабрика на Tesla Motor, а не во постоечката во Фремонт, во Калифорнија, поради пополнетите капацитети на тој погон.

Маск изјави дека смета дека е направена грешка кога Model X го дизајнирале според лимузината  Model C. Тој кажа дека подобро ќе беше при дизајнирањето на првиот теренец да се почнело од тоа како еден теренец треба да изгледа, место што се обиделе да го копираат дизајнот на седанот.

Новиот електричен џип што ќе биде помал од Model X на патиштата треба да пристигне во 2019 година, потврди директорот на Tesla.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}