Инфлацијата ја исфрли навиката за купување на смартфони

Објавено на 23.07.2022 во НовостиИнфлацијата ја исфрли навиката за купување на смартфони

Во второто тримесечје на 2022 година се испорачани 316 милони смартфони, што е за 9% помалку од истиот период 2021 година. Тоа значи дека има пад во продажбата поради помалку приходи предизвикано од инфлацијата и низа други економски пречки, тврди аналитичката компанија Canalys.

Падот на испорака на смартфони во второто тримесечје е продолжено, кое било присутно од почеткот на годината и така добавувачите, како што истакнуваат аналитичарите на Canalys, поради натрупување на залихите „приморани“ да го преиспитаат своето портфолио, со цел во вториот дел од годината да го подобрат резултатот. 

Автор: Aleksandar Stankov