Stellantis сака да доминира со пазарот за електрични возила во Европа

Објавено на 04.08.2022 во Електричен погонStellantis сака да доминира со пазарот за електрични возила во Европа

Stellantis има големи планови за вложување во своите електрични автомобили. Извршниот директор на компанијата, Карлос Таварес, планот е да станат лидери на европскиот пазар на електрични автомобили. Се разбира, на добар пат се тоа и да го реализираат.

Таварес се повика на продажните резултати годинава од Dataforce, според кои Stellantis на европскиот пазар е пред Tesla и се приближува на најголемата компанија, Volkswagen Group. Анализираните податоци се однесуваат на број на регистрирани електрични возила (значи само електрични, а не хибридни) во Велика Британија, Швајцарија, Исланд и Норвешка, без Португалија, Шведска и Финска. VW Group во првите 6 месеци од 2022 година продал над 116 илјади автомобили, додека Stellantis малку заостанува и продал нешто повеќе од 105 илјади. Tesla продале околу 78 илјади возила. 

Автор: Aleksandar Stankov