TikTok е број еден социјална мрежа за дезинформации и теории на заговор

Објавено на 30.10.2022 во НовостиTikTok е број еден социјална мрежа за дезинформации и теории на заговор

TikTok е една од најпопуларните социјални мрежи во светот, тврди новото истражување од Global Witness. TikTok содржи многу видеа што промовираат теории на заговор и дезинформации, гласи истражувањето што ги опфатило TikTok, Facebook и YouTube, најмногу, како и некои други помалку развиени социјални мрежи.

Истражувањето открива колку алгоритмите на социјалните мрежи се прецизни и како ги откриваат и отстрануваат дезинформациите и лажните огласи. Од сите надгледувани социјални мрежи, TikTok се покажа како најлош. Истражувачите на таа платформа вчитале куп на реклами со лажни информации и потенцијално опасна содржина и чекале одобрување. Дури 90% од тие реклами се одобрени за објава и прикажување на корисниците за TikTok.