Закрепнувањето на пазарот на чипови ќе се раздолжи

Објавено на 14.12.2022 во СмартЗакрепнувањето на пазарот на чипови ќе се раздолжи

Пазарот со чипови се поремети поради пандемијата и оттогаш не може да закрепне, делумно поради огромната побарувачка и делумно поради затварањето на сите фабрики (lockdown). Недостатокот на чипови влијаеше врз многу индустрии. 

Оптимизмот полека се враќа кај компаниите, но аналитичарите велат дека руско-украинската војна дополнително влијаеше на одложено закрепнување на пазарот. Самата индустрија е специфична и треба прецизна подготовка за производство на чиповите, затоа што се применува комплексна технологија.