FTX должи милијарди, а крипто-кралот не се смета за виновен - Фатен е на Бахамите

Објавено на 16.12.2022 во КриптоFTX должи милијарди, а крипто-кралот не се смета за виновен - Фатен е на Бахамите

Сем Бенкмен-Фрајд, основачот и првиот човек на берзата за криптовалути FTX, е уапсен на Бахамите. Допрва го очекува тешка правна борба за повеќе казнени дела што му се товарат. Поранешниот крипто-крал, како што го нарекуваат медиумите, порано тежеше 26 милијарди долари, но неговото богатство за брзо време се стопи и наместо лагоден живот, сега му се заканува повеќегодишен затвор.

FTX порано бил втората најголема крипто-менувачница на светот, со дневен промет од околу 10 милијарди долари за време на неговиот врв. Проблемите за FTX, како и за цела оваа индустрија, почнале со големи падови за време на големиот пад на вредноста на криптовалутите. FTX пред месец-два пријави банкрот, за три дена откако корисниците почнале да подигнуваат пари, во вкупна вредност од 6 милијарди долари од платформата. Конкурентната крипто-берза Binance, прво се обиде да го спаси FTX, но се откажа од тоа. 

Некои навреме ги земаа своите пари, но многумина и немале среќа, а FTX сега долгува над три милијарди долари на 50 големи инвеститори. Тешко е да се каже како овие луѓе ќе ги добијат своите пари. Според полицискиот извештај, Бенкмен е уапсен поради финансиски прекршоци во САД и на Бахамите. Во САД бил обвинет за финансиска измама и за перење пари.