Споделувањето на лозинките за Netflix и останатите сервиси е кршење на законот!?

Објавено на 23.12.2022 во НовостиСподелувањето на лозинките за Netflix и останатите сервиси е кршење на законот!?

Споделувањето на лозинките за стриминг платформите како што се Netflix, HBO или Disney+, за корисниците е добро позната пракса. И сервисите се свесни за тоа дека корисниците споделуваат прифатливи податоци со своите членови на семејството и така овозможуваат кон поголем број на луѓе да ја гледаат истата содржина за помалку пари.

Некои сервиси веќе ја стопираат оваа акција, со воведување на поевтини претплати и блокирање на корисниците што ја споделуваат својата лозинка надвор од дома. Официјална статистика нема, но британската компанија Digital проценува дека околу четвртина од британските претплатници на Netflix, ги споделуваат своите лозинки. Британската канцеларија за заштита на авторски права и интелектуална сопственост (IPO) објави дека споделувањето на лозинката за интернет стриминг сервиси е кршење на законот. 

Автор: Aleksandar Stankov