Вториот најголем бизнис на Apple расте непречено без разлика на продажбата на iPhone

Објавено на 06.02.2023 во iOsВториот најголем бизнис на Apple расте непречено без разлика на продажбата на iPhone

Apple секоја година генерира милијарди долари од своите сервиси, дури и кога нема добри продажби со iPhone. Целта на Apple беше двојно да го зголеми профитот од $25 милијарди на $50 милијарди до 2020 година. Плановите беа надминати , при што до 2022 година, Apple Services генерираа приход од $78.13 милијарди, што е 14.2% зголемување во споредба со 2021 година.

Тоа значи дека Apple имал 6.4% годишен раст во просек со Services. Дивизиитен а Apple Services се: Apple Pay, iCloud, Apple Care, Apple Card, Apple Wallet, и други. Најважниот дел од бизнисот на Services се апликациите што генерираат приходи од претплата: Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Fitness+, Apple One, и Apple Arcade. Сервисите се вториот најголем бизнис на Apple, кој континуирано расте без оглед на продажбата на iPhone