Што значи префиксот „i“ во зборот iPhone?

Објавено на 09.02.2023 во iOsШто значи префиксот „i“ во зборот iPhone?

iMac е првиот уред претставен од Стив Џобс во 1998 година, со префикс „i“. Сите мислевме дека најпопуларниот префикс „i“ на Apple е персонализација на уредот што го поседуваат и дека ги претставува сите корисници I - Јас или Мој телефон.

Меѓутоа, идејата на Џобс била едноставна и не се работи само за еден збор, туку пет збора со повеќе значења: „индивидуалност, инструкции, информации и инспирација“. Се разбира, префиксот „нема официјално значење“ и компанијата го остава како еден вид на мистерија.