Марти Купер го откри мобилниот телефон пред 40 години, доби награда за животно дело на MWC

Објавено на 15.03.2023 во ТуториалиМарти Купер го откри мобилниот телефон пред 40 години, доби награда за животно дело на MWC

Марти Купер во 1973 година го извршил првиот телефонски повик од мобилен телефон, а потоа предводел тим на инженери што го креирале првиот комерцијално достапен мобилен телефон. Не можел ниту да замисли колку тој изум ќе го промени животот на човекот во цел свет.

На неодамнешниот Mobile World Congress во Барселона, Купер изјави дека признава дека пред 40 години не можеле да предвидат во која насока ќе се развива мобилната телефонија. Првиот мобилен телефон Motorola DynaTAC 8000x бил тежок еден килограм и чинел околу 4.000 долари, а батеријата траела дури 25 минути. Неговото влијание врз развојот на мобилната телефонија бил огромен. Купер го споредил ова со iPhone, кој донел револуција и ја отворил ерата на смартфони.

„Иако ситуацијата во последните 40 години се промени многу, но не можевме ниту да замислиме дека мобилните телефони ќе имаат камера и ќе се создадат апликациите. Тоа е напредок што во тоа време е постигнат само „врвот на ледениот брег“, од аспект на влијанието што овие уреди ќе го имаат врз животите на луѓето. Марти Купер во Барселона доби награда за животно дело доделено од GSMA