Европската комисија со компромис за продажба на автомобили со согорување и после 2035

Објавено на 22.03.2023 во Електричен погонЕвропската комисија со компромис за продажба на автомобили со согорување и после 2035

Европската комисија предложи да се дозволи продажба на нови автомобили со внатрешно согорување и после 2035 година, но само ако се климатски неутрални e-горива. Тој документ бил покажан на британската новинска агенција Ројтерс.

Комисијата попуштила под германскиот притисок, така што ќе може да се користат други горива, а не еколошки. Се уште ова е само предлог, кој допрва треба да биде усвоен.