Apple под наковалната на француското право за поправката на iPhone

Објавено на 18.05.2023 во iOs



Apple под наковалната на француското право за поправката на iPhone

Јавниот обвинител на Париз започна истрага против Apple поради „планирано тврдења за застареност на Apple“. Тоа значи дека Apple се обвинува дека не им дозволува на корисниците да го поправат својот стар уред со резервни делови од други производители, со цел да поттикне продажба на нови уреди.

Група на француски застапници на правото, кон крајот на 2022 година поднеле жалба против iPhone, наведувајќи дека Apple планира да продаде што е можно повеќе сопствена опрема, со поврзување на уникатните сериски броеви на уредите и компонентите во нив. Таквата пракса ја нарекуваат „серијализација“, која што оневозможува право на поправка, и како што се наведува, развој на циркуларната економија. 

Автор: Aleksandar Stankov