Sony претстави нов контролер за PS5, кој што се прилагодува за лица со инвалидитет

Објавено на 20.05.2023 во ИгриSony претстави нов контролер за PS5, кој што се прилагодува за лица со инвалидитет

Sony по повод Глобалниот ден за свесноста претстави нови контролери за PS5 специјално осмислени за лица со инвалидитет.

Project Leonardo беше претставен на CES во Лас Вегас на почетокот на годината, т.е. се работи за контролер со цел комплет што се прилагодува кон играчите со различни степени и форми на инвалидитет.

Како што истакнуваат од Sony, контролерот со официјално име Access е развиен во соработка со експерти, со цел да бидат лесно пристапни.

Имаат голем избор на типки што се менуваат и капки за палките, со цел играчите целосно да ги прилагодат контролерот и командите кон своите потреби.

Контролерот може да се користи на рамни површини, да се сврти во различни положби или едноставно да се прицврсти на дополнителен носач. Се уште останува непознато кога новиот модел ќе стане достапен.

Автор: Aleksandar Stankov