Windows 11 има нов начин за најава на веб-страници без лозинки

Објавено на 03.07.2023 во WindowsWindows 11 има нов начин за најава на веб-страници без лозинки

Microsoft воведува нов стандард за лозинка кај Windows 11, кој има за цел да ги замени лозинките со побезбеден и поудобен начин за најава на веб страници. Новата верзија на Windows Hello овозможува креирање и најава на поддржани апликации и веб-страници што применуваат лозинки, каде што ќе биде побарано да го докажете вашиот идентитет со PIN, отпечаток од прст или скенирање на лице.

Microsoft вели дека може да ја поставите функцијата со одење на веб-страницата со додадена поддршка за лозинка, креирање лозинка во поставки, а потоа треба да се одјавите за да ја добиете опцијата за најава со новиот безбедносен метод. Edge и Chrome имаат функција за најава со лозинка под Windows Hello или надворешниот безбедносен клуч. Вашите зачувани лозинки стојат во Accounts, а ако сакате да менаџирање со нив можете да одите таму, потоа во Passkeys и го подесувате Windows системот. Ова во иднина се очекува да премине во стандард.

Автор: Aleksandar Stankov