Стивен Хокинг: Вештачката интелигенција е закана за човештвото

Објавено на 04.11.2017 во НовостиСтивен Хокинг: Вештачката интелигенција е закана за човештвото

Генијалецот на денешнината, Стивен Хокинг, смета дека машините би можеле во иднина да сакаат да се ослободат од човекот. Според него, „вештачката интелигенција претставува закана за судбината на човештвото“.

„Се плашам дека вештачката интелигенција ќе ги замени луѓето. Ако луѓето развиваат компјутерски вируси, во иднина некој ќе создаде вештачка интелигенција што ќе може да се подобрува и да се репродуцира самата себе. Ова ќе биде нова форма на живот што ќе го надмине човекот“, објаснува Стивен Хокинг.

Според неговото излагање веќе ги поминавме сите граници и нема враќање назад. Постои голема шанса да се самоуништиме. Најдоброто што може да го сториме за нас е повеќе да се дебатира и населението да се информира. Илон Маск е еден од најгласните говорници против брзиот развој на вештачката интелигенција, за која вели дека треба да се плашиме оти веќе ни излегува од контрола. Марк Цукерберг е лидерот што сака да биде прв со вештачката интелигенција, исто како и Google

Автор: Aleksandar Stankov
 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}