Apple Vision Pro дали иднината е тука?

Објавено на 09.02.2024 во НовостиApple Vision Pro дали иднината е тука?

Vision Pro е амбициозен прв чекор во светот на просторното пресметување, со најдобри дисплеи и интеграција на AR што некогаш сме ги виделе. Но, тоа е исто така јасно бета производ наменет за програмери. После најавата на 5ти Јуни 2023, уредот беше официјално лансиран на 2ри Фебруари 2024. Една недела по лансирањето споделуваме впечатоци на коринсиците околку светот. 

Што е Apple Vision Pro?
И покрај одбивањето на Apple да ги каже зборовите виртуелна реалност, па дури и буквите V и R по тој редослед, Vision Pro уред за виртуелна реалност. Она што го прави уникатен од речиси сите други VR уреди што сме ги виделе во изминатата деценија (освен за Meta Quest Pro и Quest 3), е тоа што Vision Pro доставува видео довод од реалниот свет на своите микро-OLED екрани. Тоа е далеку намален поглед на реалноста - боите се исклучени, темните сцени изгледаат нејасни и предметите се искривуваат додека се движите - но тоа е најдобриот обид што сме го виделе за зголемена реалност (AR) од уред за VR.

Vision Pro не е чист AR гаџет како HoloLens на Microsoft и слушалките на Magic Leap, кои прикажуваат дигитални преклопувања на транспарентните леќи. Тие уреди обезбедуваат многу пореалистични AR искуства, бидејќи не мора да го рекреираат реалниот свет преку камери. Но, тие никогаш не можат да го постигнат чувството на потопување што го чувствувате од слушалките за VR, каде што целото Ваше видно поле може да биде преземено од дигитални средини. (Затемнетите екрани на Magic Leap 2 се еден обид да се реши тоа.)

Во идеален свет, Apple не би морал да ја снима реалноста преку камери и да ја напојува на екранот на уредот. Љубителите на VR ова го нарекуваат „премин“, но тоа е само метод на брутална сила за имитација на зголемена реалност. Многу е полесно да се направи светот дигитален, наместо да се работи со сложена нова технологија за прикажување за да се наслика реалниот свет со виртуелни објекти.

Хардверот на Vision Pro
Сепак, со оглед на количината на технологија во Vision Pro, можеби е разбирливо зошто Apple не се одлучил да внесе тешка батерија. Очилата имаат чип M2 со осум-јадрен процесор, 10-јадрен графички процесор и 16-јадрен невронски мотор за обработка на вештачка интелигенција. Има и 16 GB RAM меморија, заедно со чипот R1 на Apple за обработка на сите камери и сензори потребни за снимање на изворот на реалниот свет. Тие вклучуваат LiDAR скенер, TrueDepth 3D камера, шест камери за следење на светот, две главни камери со висока резолуција, четири внатрешни камери за следење очи, сензор за треперење, сензор за амбиентална светлина и четири инерцијални мерни единици за следење како се движат вашата глава и тело. во 3D простор - Воодушевувачки.

Можеби најконтроверзно, Vision Pro се испорачува со само 256 GB простор. Тоа е ужасно ниско за уред од 3.500 долари, особено затоа што Apple го позиционира како полноправен компјутер, што значи дека ќе инсталирате многу апликации и игри. И додека, најверојатно, ќе стримувате видео на него поголемиот дел од времето, толку ниската количина на простор за складирање не остава многу простор за офлајн медиуми (нема ниту проширување на SD-картичката, типично за мобилен производ на Apple). Ако го купувате Vision Pro, би го препорачале моделот од 3,699 долари од 512 GB за малку повеќе простор за слобода, или можете да го надополните со простор од 1 TB за 3,899 долари.

Уредот работи со оперативен систем visionOS со мешана реалност, изведен од рамки на iOS со помош на 3D кориснички интерфејс. Поддржува мултитаскинг преку прозорци кои изгледаат како да лебдат во околината на корисникот, како што се гледа од камерите вградени во уредот. Бирачот на горниот дел од уредот може да се користи за маскирање на доводот на камерата со виртуелна средина за да се зголеми искуството. ОС поддржува аватари (официјално наречени „Personas“), кои се генерираат со скенирање на лицето на корисникот; Екранот на предната страна на уредот пректира прикажување на очите на аватарот („EyeSight“), кои се користат за да се покаже нивото на потопување на корисникот на случајните минувачи и да се помогне во комуникацијата.