iOS 18 наводно „најголемото“ ажурирање во историјата

Објавено на 31.03.2024 во iOsiOS 18 наводно „најголемото“ ажурирање во историјата

Apple објави дека овогодинешната светска конференција за програмери ќе започне на 10 јуни. Очекуваме да видиме рани погледи на iOS 18 и ажурирања за други софтвери на уреди како MacOS, iPadOS, па дури и VisionOS -- како и потенцијални вести за генеративната вештачка интелигенција што доаѓа во Apple уреди.

Apple е цврсто крие за какви било нови функции за вештачка интелигенција кои доаѓаат во неговата постава за мобилни и компјутери, но нивното годишно шоу на програмери е местото каде што веројатно ќе видиме навестувања за сè што доаѓа подоцна оваа година. Конкурентите од Samsung до Intel ги промовираа способностите за вештачка интелигенција во овогодинешниот хардвер и софтвер, така што притисокот е за Apple да постави нов курс со генеративна вештачка интелигенција во своите уреди.

Повеќекратните извештаи сугерираат дека Apple е во преговори со Google за да го донесе својот модел со вештачка интелигенција Gemini на iPhone, што би можело да им помогне на уредите да бидат во чекор со генеративната вештачка интелигенција на другите мобилни уреди. Без разлика дали Apple има планови да користи други генеративни решенија за вештачка интелигенција (или свои), гласините укажуваат на поголемо внимание на вештачката интелигенција отколку што досега видовме од компанијата.

Apple повторно го одржува WWDC 2024 лично во Apple Park. Настанот започнува на 10 јуни со, доколку традицијата остане, главен говор на извршниот директор на Apple, Тим Кук, проследен со денови на специјализирани сесии насочени кон развивачите кои градат софтвер низ екосистемот на Apple, кои ќе завршат на 14 јуни.

Еве нешто што всушност знаеме дека Apple планира да додаде во одреден момент; ние само претпоставуваме дека ќе го има своето деби како дел од iOS 18. Најавата за WWDC 2024 доаѓа веднаш по големата антимонополска тужба покрената од американското Министерство за правда против Apple, обвинувајќи го технолошкиот гигант за практики што ја попречуваат фер конкуренцијата. Агенцијата, заедно со 16 државни јавни обвинители, се фокусираше на начините на кои Apple го користеше iPhone за да го контролира екосистемот на апликациите и да ги намали врските со телефоните кои не се на Apple (на пример, искуството со „зелениот меур“ при испраќање пораки на уреди со Android). Ова треба да ја подобри размената на пораки помеѓу корисниците на iPhone и Android.

Имајте предвид, зелените меурчиња кои делуваат како јаз меѓу Android и iOS - и кои се наведени во федералните антимонополски тужби - не одат никаде, а апликацијата iMessage на Apple ќе продолжи да нуди премиум искуство за разговор на iPhone. Но, поддршката за RCS ќе додаде работи како индикатори за пишување и сметки за читање за меѓуплатформска комуникација.

WWDC може да понуди прв поглед на новиот софтвер за iPhone, но тоа нема да биде последниот збор за iOS 18. Очекуваме јавна бета верзија да пристигне во текот на летото, што ќе им даде шанса на похрабрите членови на пошироката јавност да ги прова сите нови функции. Сето тоа води до целосното објавување на iOS 18 подоцна оваа година, веројатно непосредно пред да пристигнат моделите на iPhone 16.