Android 15 ќе Ве известува за здравјето на чипот за складирање на телефонот

Објавено на 21.04.2024 во НовостиAndroid 15 ќе Ве известува за здравјето на чипот за складирање на телефонот

Навистина е важно да знаете повеќе информации за Вашиот телефон. Секако, знаете информации за верзијата на софтверот, складирањето, RAM меморијата итн. Сепак, исто така е важно да знаете колку долго хардверските компоненти на Вашиот телефон ќе траат со текот на времето. Многу корисници на iPhone имаат способност да го знаат здравјето на батеријата на нивниот уред и колку таа се влошува со текот на времето. Па, Android 15 ќе Ви овозможи да го знаете здравјето на Вашите чипови за складирање.

Значи, телефоните што се објавуваат денес навистина не мора да се грижат за здравјето на нивните чипови за складирање. Постојат повеќе децении стари телефони кои сè уште функционираат правилно. Сепак, софтверската поддршка за телефоните се подобрува. Во денешно време, телефоните со Android излегуваат со седумгодишни софтверски ажурирања. Значи, важно е да знаете како функционираат Вашите чипови за складирање со текот на времето.

Како што откри инженерот за Android, Мишал Рахман, се чини дека Android 15 ќе Ви го овозможи тоа. Според извештајот, Google работи на донесување нова апликација за дијагностика на уреди. Оваа апликација може да прикажува информации како што е здравјето на батеријата. Телефоните со Android користеа прикажување на здравјето на батеријата, но таа функционалност беше одземена уште во март со ажурирањето на Android 14 QPR2.

Па, се чини дека Google има други планови. Апликацијата Device Diagnostics ќе користи ново API за доживотно складирање во Android 15. Тоа значи дека ќе може да го прикаже целокупното здравје на Вашиот чип за складирање користејќи класичен процент. Значи, кога за прв пат ќе го добиете Вашиот телефон, тој ќе биде на 100%.

Тоа значи дека складиштето ќе биде целосно здраво. Меѓутоа, со текот на времето, бројот ќе се намалува како што меморискиот чип ќе почне да се троши. Прилично сме сигурни дека оваа бројка ќе биде помала со побавна стапка од процентот на здравјето на батеријата.

Да повториме, со лансирањето на Android 15 оваа година, наскоро ќе дознаеме повеќе за бројот на циклуси на батерија низ кои поминал нашиот телефон, а исто така и за здравјето на неговото складирање. Тоа е важно, бидејќи повторно, компаниите како Google ги поддржуваат телефоните подолги и подолги временски периоди.