Вирус: Проверете ги QR апликациите на вашиот Android смартфон

Објавено на 07.04.2018 во AndroidВирус: Проверете ги QR апликациите на вашиот Android смартфон

Вирусите може да се кријат во апликациите што изгледаат како безопасни, односно најчесто ги има во оние што читаат QR кодови. Соопштено е дека во Play Store имало шест QR апликации, што успеале да се протнат преку безбедносните мерки на Google и внесувале вируси во смартфоните.

Шесте апликации со вируси биле преземени над 500.000 пати пред да ги избрише Google. Кодот во вирусот е заспиен 6 часа после инсталацијата, а потоа почнува да ги бомбардира уредите со реклами и нотификации, со цел да им обезбеди заработка на хакерите од повеќе кликови. Во моментот се познати само четирите апликации со вируси, кои се објавени на сликата одозгора. Проверете, ако на вашиот смартфон имате една од овие, веднаш избришете ја.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}