Microsoft потврди дека се префрла на Chromium

Објавено на 08.12.2018 во НовостиMicrosoft потврди дека се префрла на Chromium

Microsoft по само неколку години на користење на Edge HTML5 енџинот реши да направи промена која сега и официјално ја потврди по излегувањето на гласините. Нивниот интернет прелистувач Edge како интегрален дел од Windows 10 оперативниот систем ќе се префрли на Chromium енџинот кој е слободен за користење и развој од страна на Google.

Да потсетиме дека Edge беше замислен како ултимативната замена на застарениот и бавен Internet Explorer кој целосно ја загуби битката со Chrome. Сега Edge ќе биде побрз, пофункционален и компатибилен со сите веб сајтови кои се градени да одговараат на стандардите на Chrome.

Добра вест е што прелистувачот Edge на Microsoft со кодно име Anaheim подоцна ќе биде комптабилен и со постарите верзии на оперативниот систем Windows 7 и 8, како и со Mac OS.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}