Што е разликата меѓу LED и OLED телевизор

Објавено на 22.12.2018 во НовостиШто е разликата меѓу LED и OLED телевизор

Моментално на пазарот може да се најдат LED и OLED телевизори, кои не се разликуваат само во буквата "O". Доколку сакате да одберете телевизор со квалитетна слика, мора да се одлучите дали LED и OLED. Претходно пишувавме рецензија Како да ја одберете правата резолуција за вашиот телевизор.

LED е ознака за диодите што емитираат светло, во телевизорите се користат за да се создаде позадинско осветлување на пикселите кај телевизори со LCD екранoт. Во превод, LED диодите осветлуваат групи на пиксели што ние ги гледаме на екранот. Од друга страна, OLED е ознака за диоди што емитираат органско светло, поради што му е додадена плус буквата „O“. Тоа значи дека диодите се вклучуваат под дејство на струја. За разлика од LED диодите, OLED диодите може да бидат многу тенки и мали, со големина колку еден пиксел и многу се флексибилни. Токму поради таа големина и флексибилност, OLED диодите се палат и гасат индивидуално и не мора да имаат било какво позадинско осветлување.

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}