Google Chrome ќе ве предупреди ако користите компромитирани лозинки

Објавено на 07.02.2019 во НовостиGoogle Chrome ќе ве предупреди ако користите компромитирани лозинки

Google за споредба користи база со над 4 милијарди кориснички имиња и лозинки, кои ги собирал во текот на годините во различни случаи со безбедносни пропусти. Секоја година се крадат милиони лозинки и кориснички податоци низ светот.

Во повеќето случаи е доволно само да ја промените лозинката за да ја намалите опасноста, со цел да не влезе неовластено во сервисот што го споделувате. Така Google лансираше нов додаток во Google Chrome - Password Checkup. Додатокот мирува во позадина додека корисниците сурфаат на интернет. Кога корисникот ќе пристапи кон некоја страница и ја внесе својата лозинка, Password Checkup ја споредува со познатите бази на украдени лозинки, па ако ја нема во тие бази, нема да реагира, но ако ја најде ве предупредува да ја промените. 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}