Русите сакаат да се гасат од глобалниот интернет

Објавено на 13.02.2019 во НовостиРусите сакаат да се гасат од глобалниот интернет

Русија ја разгледува можноста за кратко да се исклучи од глобалниот интернет во склоп на тестирањето на кибернетскиот одбранбен систем. Наведеното тестирање значи дека податоците што ги разменуваат руските граѓани, компаниите и внатрешните организации, да останат внатре во земјата, а не да минуваат преку меѓународните сервери. 

Така во 2018. година беше претставен нацрт закон со кого се пропишуваат потребните технички промени за независна работа на рускиот интернет. Пробното гасење на глобалниот интернет во Русија ќе се реализира пред 1 април, тврди BBC. Законот се нарекува Национална програма за дигитална економија и бара од руските компании за пружење услуги на интернет (ISP) да обезбедат нормално функционирање во случај меѓународната заедница да почне во изолација на русија од глобалниот интернет. 

 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm
 


{}