Новости

Европската унија со палецот горе за Activision Blizzard

Регулаторите на Европската унија ја одобруваат најголемата аквизиција на гејмерскиот пазар досега. Преземањето на Activision Blizzard од...


Европската комисија со компромис за продажба на автомобили со согорување и после 2035

Европската комисија предложи да се дозволи продажба на нови автомобили со внатрешно согорување и после 2035 година, но само ако се...


ЕК воведе надоместок за надзор на големите интернет платформи и пребарувачи

Европската комисија донесе делегирана уредба со која што ги утврди деталните правила и постапките за наплата на надоместок за...


TikTok забранет за службените уреди во Европската комисија

Европската комисија забрани употреба на TikTok апликацијата за вработените од безбедносни причини. Ова е најновиот пример за се...


Apple не мора да го конвертира iPhone од Lightning во USB-C, се до iPhone 17

Минатиот месец, Европската комисија го одобри законот од Европскиот парламент за задолжително воведување на USB-C влез за полнење за сите...


Apple ќе добие казна од 37$ милијарди поради ограничен пристап кон Apple Pay

Apple би можел да добие голема казна поради ограничување на пристапот кон нивната технологија Apple Pay. Со тоа ќе мора да го отвори...


Европските издавачи го пријавиле Google на Европската комисија

Google е на удар на уште една тужба од Европската комисија. Европскиот совет на издавачи (EPC), го пријавил гигантот поради прекршување...


ЕУ четирикратно го зголемува производството на микрочипови до 2030г.

Европската комисија наскоро ќе го објави планот за зголемување на производството на чипови во Европа до 2030 година. Тоа ќе биде клучната...


Apple ќе го лансира iPhone 15 Pro без ниту еден влез

Изгледа дека Apple размислува да не вгради ниту еден влез за ништо. Недостасува само да го смислат безжичниот полнач и така ќе го исфрлат...


Извештајот на Европската комисија е критичен во измените на Законот за електронски комуникации

Извештајот наведува дека Законот за електронски комуникации треба дополнително да се усогласи со правото на ЕУ Европската комисија го...


Европската комисија: Законот за електронски комуникации треба да се усогласи со правото на ЕУ

Извештајот на Европската комисија е критичен во однос на измените на Законот за електронски комуникации, кои беа усвоени во април...


Батеријата на новите генерации на iPhone би можела да се полни само безжично

Ако предлогот на новите регулативи од Европската комисија стане закон, сите производители на малите електронски уреди од смартфони до...


Нацрт-предлозите на Македонија отстапуваат од општите принципи на правото на ЕУ

Одложените европски аспирации на Македонија може да имаат и негативно влијание врз пазарот на електронски комуникации и може да доведат...


Amazon казнет со 746 милиони евра поради кршење на GDPR

Луксембуршката Национална комисија за заштита на податоци (CNPD) го казнила Amazon со 746 милиони евра поради процесуирање на личните...


ЕУ ќе формира заедничка сајбер единица за справување со зголемениот онлајн криминал

Европската комисија ги објави плановите за формирање на „Заедничка сајбер единица“ за справување со зголемениот број сериозни сајбер...


ЕК почнува војна против големите дигитални платформи за да ги заштити потрошувачите

На седница на Одборот за внатрешни пазари и заштита на потрошувачите на Европскиот парламент (IMCO) на почетокот на неделата,...


ЕУ го чешла Google за начинот на рекламирање

Европската комисија (ЕК) започна со истрага за услугите на Google за рекламирањето. ЕУ сака да провери дали Google работи законски со...


YouTube ослободен од обвинение од Европскиот суд за наводно „кршење на авторски права“

Френк Питерсон поднесе тужба против YouTube и Google за прекршување на авторски права во Германија. Причината е што корисниците на видео...


Европа се обидува да ги забрза своите вложувања во водород, 5G и блокчејн

Европа бара побрзо воведување на иновативни проекти во неколку земји, кои ќе помогнат во борбата на регионот против климатските промени и...


ЕУ ја одобри германската шема од 2,1 милијарди евра за 4G и 5G мрежите

Спроведувачите на конкуренцијата во ЕУ ја одобрија германската шема од 2,1 милијарди евра (2,6 милијарди долари) за воведување на брзите...


Дигиталната трансформација во Европа не може да се случи без отворен пазар

Неколку членови на Европскиот парламент упатија писмо до Европските комесари задолжени за 5G прашањето, во врска со имплементацијата на...