Новости

Компаниите почнуваат со гасење на профилите поради штетноста на социјалните мрежи

После откривањето од ликстерката Хоген занегативното влијане на Instagram врз младите, особено девојчињата, ништо конкретно не се случи,...


Google направи пионерски договор со AFP, ќе му плаќа за вестите во Европа

Google склучи договор со француската новинска агенција Agence France-Presse (AFP), а во среда официјално соопштија дека поптпишале...


„Преплашена сум од идејата за додавање на уште микрофони и сензори од Facebook во нашите домови“

Ликстерката Френсис Хоген и поранешна вработена во Facebook, изрази загриженост од причина што Facebook најави развој на метаверзумот,...


IBM и Airspan Networks планираат да го забрзаат усвојувањето на 5G Open RAN во Европа

Преку планиранираната тест локација на IBM и Airspan во Германија и Франција, европските телекомуникациски клиенти ќе имаат можност да ги...


Метавселената доаѓа во Европа, Facebook отвара нови 10.000 работни места

Facebook ќе отвори 10.000 нови работни места во Европа, со цел да се трансформира од социјалната мрежа во „метавселена“. Со оглед на тоа...


За неколку часа Марк Цукерберг изгуби 7 милијарди долари

Марк Цукерберг сега е петтиот најбогат човек на светот. Пред само 12 часа имаше 7 милијарди долари повеќе на сметката во банка, односно...


Ликстерката го откри идентитетот: На Facebook му е поважен профитот од безбедноста на корисниците

Ликстерката деновиве сподели интерни информации со Wall Street Journal за Facebook, вклучувајќи ги и резултатите со интерно истражување...


Orange тврди дека самостојната 5G мрежа во облак е прва во Европа

Orange ги објави деталните планови за двегодишен тест на првата самостојна 5G end-to-end мрежа во облак во Европа, откривајќи ја збирката...


Француски Orange ќе ја промовира 5G опремата на Huawei во Африка

Главниот француски телекомуникациски оператор Orange соопшти дека ќе продолжи да соработува со Huawei при воведувањето на 5G во Африка,...


Париз даде зелено светло за комерцијална имплементација на 5G во градот

Градскиот совет на Париз ја усвои повелбата за мобилни телефони. Документот беше издаден по голема консултација со граѓаните, која беше...


Google им плаќа 76 милиони долари на француските медиуми за авторски права

Google прифати за три години да плати 76 милиони долари на француските медиуми после долгогодишниот судир околу авторските права,...


Qualcomm отвора нов 5G центар за истражување и развој во Франција

Објектот за истражување и развој на Qualcomm лоциран во Бретања и регионот на Париз ќе помогне да се дефинира иднината на 5G Qualcomm...


Qualcomm со нов 5G центар за забрзан развој во Франција

Qualcomm има објект за истражување и развој лоциран во Бретања и регионот на Париз, со цел да овозможи напредување во 5G сферата....


Huawei ја објави првата европска фабрика за безжични базни станици

Huawei го најави официјалното лансирање на европската безжична фабрика, која ќе биде лоцирана во бизнис паркот Брумат во големиот...


Orange ги промовира позитивните страни на 5G со нова рекламна кампања

Францускиот телекомуникациски оператор Orange, во текот на оваа недела ја започна својата нова едукативна кампања во врска со употребата...


Французите дадоа зелено светло за создавање на бионички напредни војници

Етичкиот комитет на Француското министерство за одбрана даде зелено светло за развој на нова програма со напредни техники и истражувања...


Првата фабрика на Huawei надвор од Кина ќе биде во Франција!

Телекомуникацискиот гигант Huawei е планирано да гради фабрика за производство на опрема за 5G технологијата. Локацијата ќе биде источна...


Amazon и Apple не сакаат да учествуваат во иницијативата „Технологија за благосостојба“

Apple и Amazon одбиваат да учествуваат во француската иницијатива со која големите технолошки компании би се обврзале да плаќаат данок во...


Facebook ќе плати над 100 милиони евра данок на Франција

Француската подружница на Facebook се согласи да плати над 100 милиони евра долг со камати, откако француската даночна управа почна да го...


TikTok под лупата на францускиот регулатор за приватност на податоци

Францускиот регулатор за приватност на податоците CNIL, ќе ја тестира кинеската апликација TikTok дали ги поминува сите регулативи за...


Франција нема да дава лиценци за 5G мрежата на Huawei

Франција нема да ја ја продолжи важноста на лиценцата за работа на Huawei за опремата за 5G технологијата. Затоа тамошните власти ги...