Новости

Фасцинантна фотографија со галаксијата креирана од телескопот Џејмс Веб

НАСА објави неверојатна слика од галаксијата, со оддалеченост од 500 милиони светлосни години. Сликата се нарекува „галаксијата на...


Телескопот Webb ќе ве воодушеви со виолетовата галаксија

Вселенскиот телескоп James Webb го воодушеви цел свет со првите фотографии од длабоката вселена. И тоа не се само оние неколку фотографии...


НАСА објави неверојатни слики од Џејмс Веб од длабочините на вселената

НАСА ги претстави првите низа фотографии во боја на длабоката вселена, снимани од вселенскиот телескоп Џејмс Веб. Веќе имаме ново значење...


Претставена првата фотографија со јато вселени од Џејмс Веб

Првата фотографија на НАСА од најновиот вселенски телескоп Џејмс Веб, ја претстави американскиот претседател Џо Бајден на настан во живо,...


Телескопот Џејмс Веб ги испрати првите фотографии од вселената

НАСА објави мозаик од фотографии на ѕвезди направени со користење на 18 сегменти на примарно огледало, а мозаикот изгледа како колекција...


Телескопот James Webb успешно го отвори сончевиот штит

Вселенскиот телескоп James Webb вчера целосно го намести својот петтослоен штит против сонцето со големина на тениски терен, што е еден...


Џејмс Веб: Успешно лансиран најскапиот телескоп на NASA во вселената

телескоп Џејмс Веб полета од лансираната база на Европската вселенска агенција (ESA) во Француска Гвајана. Ова е најскапиот телескоп...