Новости

Роботите Ерни и Берт се новите вработени во магацинот на Amazon

Вработените во магацините на Amazon наскоро добиваат помош во секојдневната работа при пренос и сортирање на бројните нарачки пред...


Роботот Spot користен за вежби во француската војска

На Twitter се објавени снимки со новиот Spot робот на француската војска за време на вежба. Вежбите се изведувале во акција со роботи и...


Европските болници ќе се дезинфицираат со роботи

Европската комисија во понеделникот изврши нарачка на 200 роботи за дезинфицирање на болниците во вредност од 12 милиони евра, кои ќе...


Роботи волци чуваат имоти во Јапонија за да штитат од мечки

Во Јапонија има роботи волци што испуштаат чудни механички звуци и очите црвено им светкаат, со цел да ги бркаат мечките. Сигурно ќе...


Walmart отпуштил роботи, на нивно место ќе работат луѓе

Во се поголем број на индустрии, роботите полека ги преземаат работите на луѓето. Бројни анализи и предвидувања говорат дека поради...


Светскиот економски форум прогнозира дека половина од работните места ќе ги држат роботи

На Светскиот економски форум се предвидува дека машините ќе заменат многу работни места, односно исто толку, колку што ќе создадат. Што...


Холандски ресторан „вработил“ роботи за пречек и послужување гости

Можеби многумина нема да поверуваат, но холандски ресторан „вработил“ келнери-роботи, како превентивна мерка против коронавирусот, да се...


Домашниот робот Roomba ќе добие раце и ќе помага во миење садови

Првиот робот што почна да се користи во домаќинствата е iRobot Roomba. Не изгледа како класичен робот, но својата работа во куќата ја...


Вградиле чипови во раката оти сакаат да станат роботи!

Тројца мажи од Дизелдорф одлучиле во својата да вградат Northstar V1 чипови...


Големо предупредување од Хокинг и Маск

После барутот и нуклеарното оружје, автономното оружје претставува трета револуција во војувањето...


Уникатно градежништво: Роботи со 3D печатач градат мост

Холандската компанија MX3D се нафати на амбициозен проект за изградба на мост во Амстердам со помош на роботи и 3D печатачи кои самите ќе...


Apple не им верува на роботите за iPhone

Кинеските медиуми пренесуваат дека фабриката Foxconn се соочува со големи проблеми откако набави илјадници роботи за изработка на новите...


Терминаторите нема да ги убијат основачите на Google

За време на промоцијата на новите производи на Google беше прикажа одлична шега на компанијата која се справува со негативните критики...


Роботи ќе го прават iPad

Тајванската фабрика Foxconn со седиште во Кина инсталира 10.000 роботи кои ќе го произведуваат iPad mini и iPad 4. Најпозната фабрика во...