Како да го забрзате вашиот Wi-Fi сигнал дома

Објавено на 06.08.2018 во Рецензија


Како да го забрзате вашиот Wi-Fi сигнал дома

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Подобар сигнал со промислено лоцирање на рутерот;
- Ефикасна Wi-Fi мрежа во домот или на работа;

 

Negatives:Целата рецензија

Денес не постои дом каде што нема Wi-Fi рутер, но многу често се случува и сигналот што се емитира да е добар само во непосредна близина. Ако во другиот дел на куќата сигналот е лош, и не можете да пристапите кон интернет на телефонот, лаптопот или таблетот, постојат некои трикови што ќе ви помогнат во подобрувањето на сигналот што го емитира Wi-Fi рутерот.

Брановите што ги емитува Wi-Fi-то се радиобранови во суштина, но прилично се кратки, па така сигналот слабее кога е подалеку од рутерот. Нив ги апсорбираат ѕидовите и металните површини, па местото под коешто се наоѓа рутерот е многу важно за јачината на сигналот.

1. Поставете го рутерот на средината на станот или куќата.

Ова треба да се направи со цел рутерот да емитува сигнал со иста јачина во сите правци. Најдобро е да го поставите на некое отворено место, каде што нема да биде опкружен со ѕидови.

2. Дигнете го на повисоко.

Уште еден од советите е рутерот да го дигнете од подот, затоа што сигналот не може да продре преку подлогата направена од бетон или сличен материјал. Голем број на рутери емитуваат сигнал надолу, па ако се наоѓа тој на одредена висина, голема е шансата сигналот да биде подобар и поквалитетен.

3. Држете го рутерот подалеку од останатата електроника.

Уредите како што се телевизорот, микробрановите, компјутерите, му пречат на сигналот што ги емитира рутерот, па не би било лошо да ги држите подалеку од нив.

4. Насочете ги антените во различни правци.

Повеќето рутери веќе имаат по две антени, па идеално би било едната да ја поставите хоризонтално, а другата вертикално. Уредите функционираат побрзо кога нивната антена е паралелна со рутерот. Wi-Fi антената кај повеќето лаптопи е поставена хоризонтално, додека кај мобилните телефони зависи како го држите. Ако антените на рутерот се поставени во двата правца, поголеми се шансите за подобар сигнал.

 

5. Измерете ја брзината на интернетот.

Ако се сомневате нешто дека вашиот Wi-Fi сигнал не е во ред, најдобро би било да ја проверите точната брзина на интернетот. Тоа може да го направите со некоја од апликациите за смартфоните, меѓу кои Speedtest е најпопуларна.

Заклучок

Обично не постојат лоши рутери и добри рутери, туку ако сакате да бидат со појак и поширок сигнал, треба да барате со повеќе децибели, за да може да фаќате на поголема оддалеченост. Во превод, вообичаените рутери што ги има моментално во продажба се со 300Mbps, кои би биле доволни за да фатите во куќа на два спрата. Се разбира, ако земете појак рутер од овој, тогаш ќе фаќате поубаво. 

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm