Луѓето се отворени за нова технологија, но внимателни за податоците

Објавено на 28.10.2019 07:30 во Рецензија


Луѓето се отворени за нова технологија, но внимателни за податоците

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

 

Negatives:Целата рецензија

Развојот на технологијата овозможи спојување на дигиталниот и физичкиот свет. Технологијата во последните години стана неопходен дел од нашите животи, затоа не е чудно што дури 90% од испитаниците во новиот извештај на PwC користат најмалку една од технологиите како што се вештачката интелигенција, IoT, блокчејн и 3D принтање. Испитани се 6000 потрошувачи и 1800 деловни челници во шест земји со цел да се добие јасна слика за ставовите на потрошувачите за технологиите 4IR (4 индустриски револуции) и нивното влијание врз животот и работата. 

Потрошувачите ја користат 4IR технологијата и ги препознаваате предностите како што се заштеда на време и подобрување на продуктивноста. Загрижени се за клучните прашања како што е довербата, што би можело значително да влијае врз општото ниво на прифатеност и успехот на 4IR. Тие ја поздравуваат практичната страна на новите технологии, но се внимателни кога станува збор за нивната лична приватност. PwC ја утврди таквата ситуација кај сите пазари, а на пазарот на Јужна Кореја (74 %), Индија (70 %) и САД и Кина (секој по 69%), загриженоста за приватноста и безбедноста на податоците се наоѓа на прво место. Пазарите на Обединетото Кралство и Германија покажуваат нешто помала загриженост од 66% и 58%, соодветно.

Од друга страна, на пазарот на Јужна кореја (51%) најголема е веројатноста за употребата на производите и услугите за 4IR наменетото пристапување или спремање на нивните финансиски информации во споредба со пазарите на САД (35%), Обединетото Кралство (24%) и Германија (20%), додека пазарот на Јужна Кореја (64%), САД и Индија (секој по 62%), најголема е веројатноста дека потрошувачите ги споделуваат своите здравствени податоци со цел да го подобрат своето здравје и квалитетот на животот.

Работодавачите наведуваат три најважни вложувачки приоритети поврзани со 4IR, а само 40% од нив наведуваат дека предупредувањето на потрошувачите за повреда на личните податоци, додека потрошувачите тоа го наведувале како втор најважен елемент, кој би придонел кон зголемување на довербата и употребата на технологијата 4IR. Работодавците и потрошувачите се согласуваат со позитивното дејство од 4IR на работното место, особено во смисла на укинување на непотребните задачи и оптимизација на работните процеси. Освен тоа, 59% од потрошувачите наведуваат дека 4IR технологијата им дава поголема контрола во воспоставувањето на рамнотежата меѓу професионалниот и приватниот живот.

Глобално, загриженоста за безбедност на работно место е поголема во Азија. Поголемиот број на испитаници на пазарот на Индија (73%), Јужна Кореја (57%) и  Кина (52%) ја изразуваат загриженоста во споредба со Обединетото Кралство (44%), САД (37%) и Германија (33%). 

4IR е повеќе од технологија, станува збор за револуционерна промена во начинот на кој работиме и живееме. За работодавците е предизвик да воспостават механизми преку кои вработените би можеле да ја споделуваат нивната загриженост на начин што технологијата ќе влијае врз нивната работа. Со оглед на тоа што смарт производите и дигиталните иновации и понатаму го преплавуваат пазарот и вложуваат на работните места, шефовите треба да воспостават транспарентен и соработнички пристап за усовршување на работната сила и тоа со цел за прифаќање на 4IR, наведува Стив Пилсбури, водачот на дигиталното работење во PwC. 

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар
За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени.