Роверите го освоија Марс, кога ќе тргнат и луѓето по нивните стапки

Објавено на 22.02.2021 11:02 во Рецензија


Роверите го освоија Марс, кога ќе тргнат и луѓето по нивните стапки

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

+ Значителен напредок со SpaceX;
+ Јавно-приватното партнерство е наефикасно;

 

Negatives:

- НАСА нема доволно средства за да изведува летови на Марс;Целата рецензија

Perseverance е петтиот ровер на НАСА што успеа да стигне до Марс. Кога да очекуваме да се качат и луѓето на Марс. Илон Маск интензивно работи на случајот. Сигурно сме оддалечени неколку децении дотаму поради слабите финансии.

Вернер фон Браун, основачот на Apollo програмата, ја започна својата работа на мисијата до Марс веднаш после слетувањето на Месечината во 1969 година, но планот после него не се одвивал како што треба. Зошто е толку тежок Марс? Поради далечината. Астронаутите до Марс мора да патуваат 225 милиони километри и тоа во период кога двете планети се најблизу една до друга.

Треба да се мисли на тоа што астронаутите на патувањето се соочуваат со големи здравствени ризици, радијација и микрогравитација. Прво излегува ризикот од развој на рак подоцна во животот, а другото ја намалува густината во коските и мускулната маса. Значи, ако тргне нешто наопаку, сите здравствени проблеми ќе мора да се решаваат на самата планета.

Научниците многу научија од досегашните мисии на Месечината и од летовите и престојот на вселенските станици, вели Џонатан МекДауел, од Центарот за астрофизика, Харвард-Смитсонијан. 

Единствен начин да се намали изложеноста кон радијација е патувањето да се забрза, вели научникот Лора Форчик, појаснувајќи дека тоа може да вклучи користење на нуклеарен термален погон, кој создава многу повеќе притисок од класичните ракети на хемиски погон. Другата опција би била изградба на вселенски летала со резервоари за вода, кои би го апсорбирале космичкото зрачење.

На Марс треба да се пронајде начин како да се дише во атмосферата со 95% јаглерод диоксид. Perseverance има инструмент што го претвара јаглерод диоксидот во кислород, поради техничката демонстрација. Зрачењето ќе биде предизвик и на планетата поради неговата тенка атмосфера и недостатокот на заштитната магнетосфера. Затоа ќе мора да се подигне засолниште или ќе мора да се закопа.

Политичка волја

Експертите се согласни дека најголемата пречка е политичката волја на американскиот претседател и Конгресот. 

„Ако човештвото како вид, особено американските даночни обврзници, одлучи да оддели големи суми на пари, на Марс би можеле да бидеме до крајот на 30-те години на овој век“, вели МекДауел.

Претседателот Бајден се уште не ја соопштува својата визија за Марс, а НАСА се соочува со ограничувања во пресметката и веројатно нема да ја реализира целта за враќање на Месечината во 2024, што требаше да биде отскочна даска за Црвената планета.

SpaceX

НАСА би можела да го претекне SpaceX, компанијата на Илон Маск. За лет на Марс, милијардерот развива ракета од следната генерација, иако два прототипа спектакуларно експлодирале на неодамнешните тестирања. Тоа можеби од прв поглед се чини лошо, но овозможува драгоцени информации, вели Скот Хабард, поранешен висок службеник во НАСА, кој сега е предавач на Стенфорд. Тој истакнува дека SpaceX тоа може да си го дозволи, но НАСА како владина агенција, не може.

Поради тоа предноста во споредба со НАСА, на крајот би можел да ја добие SpaceX, но ниту еден од најбогатите луѓе на светот, целата мисија до Марс, не може да ја финансира сам.

Затоа Хабард смета дека јавно-приватното партнерство е најдобрата опција. SpaceX би можел да обезбеди превоз, а НАСА да ги решава останатите проблеми.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени.