Gigabyte G32QC – Монитор кој Ви нуди врвни спецификации, квалитет и прво место на таблата со поени

Објавено на 10.11.2021 07:30 во Рецензија


Gigabyte G32QC – Монитор кој Ви нуди врвни спецификации, квалитет и прво место на таблата со поени

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

+ Одличен заоблен екран;
+ Квалитетен екран со 165Hz и QHD резолуција;
+ Голем екран;
+ Практични алатки за подесување на параметрите на мониторот;
+ Директно поврзување со Windows;
+ Можност за директно полнење на вашиот смартфон;
+ Конектирање преку USB 3 и DisplayPort;
+ Можност за приказ на слики од два извора;
+ Дискретен дизајн со малку сјај и мистична привлечност;

 

Negatives:Целата рецензија

Анхоч како прв соработник на AORUS и Gigabyte, несомнено ја нуди најниската цена на пазарот во Македонија, додека пак купувачкото искуство со кое ќе се стекнете е доведено до највисоко ниво на софистицираност.

Може долго да се зборува за тоа дека понудата и услугата во Анхоч е една од најдобрите, но она што ни одзема најмногу внимание беше огромниот избор на гејминг опрема, меѓу кои се наоѓа и овој прекрасен монитор на AORUS кој ќе го најдете единствено во Анхоч.

Дизајн

Квалитетот на екранот е одличен, ова е одличен квалитет на мониторот, или брилијантно ниво за гејминг монитори. 8-битната длабочина на бои со наводно покривање од 124% sRGB и 94% DCI-P3. Користениот колориметар потврдува 100% sRGB, 79% NTSC и 84% AdobeRGB. Прецизноста на боите е измерена по sRGB начинот. Калибрацијата на мониторот се извршува без никакви проблеми. Gigabyte G32QC постигнува најдобри резултати со подесување на бројните параметри на сликите. 

Прегледност

Мат површината помага за екранот да биде одличен, додека неговата светлина е јака и се рефлектира без оглед на објективните пречки. Дури и кога светлината е насочена директно кон екранот, не го попречува погледот. Дури и кога ви е насочен директно кон сончева светлина, нема да имате никакви проблеми.

Екран

Gigabyte G32QC располага со 31,5-инчен екран, 165Hz, густина на пиксели од 93 PPI и QHD резолуција од 2560 × 1440 пиксели. Широчината на рамките е стандардна за гејмерските монитори и целосно е невидлива на позадината.

Малиот џојстик за регулирање со опциите на мониторот се наоѓа на задниот ѕид кон десно, одоздола. Така е дизајниран што со показалецот ќе ви биде удобно за да ги подесувате параметрите. Менито нема опција за исклучување, затоа што диодата не го одвлекување вниманието од сликата и не ја осветлува собата ноќе.

Со притискањето на џојстикот во различни насоки, се отвара пристапот кон отворените прилагодувања, а со еден притисок се отвара и изборникот на брзите поставки. Сетовите кон прилагодувањата и брзите поставки се конфигурираат преку менито.

Слобода со подесување на параметрите

Gigabyte G32QC има многу поставки, а сите функции се логично сортирани, со цел да ви биде лесно и интуитивно за употреба. Можноста за конфигурирање на однапред поставени начини во три профили е одлична и тоа особено не импресионираше. Поентата е да креирате три профили, со цел полесно да го прилагодувате мониторот кога работите, гледате филм во мрак или играте игри. На пример, поставката за зумирање во менито со Игри, е всушност добра за брзината на освежување на матрицата.

Целосниот еквивалент на OSD менито е алатка во сопственост на OSD Sidekick, кој што ви овозможува контрола на сите параметри на мониторот од Windows оперативниот систем. Дополнителна опција е ажурирањето на фирмверот на мониторот.

Алатката функционира во позадина и ги поддржува сите комбинации за брзо поставување на било кои параметри. На пример, можете брзо да го прилагодите осветлувањето или нивото на звук со поврзаните слушалки, да се прикаже плусот и да прилагодувате многу други параметри.

Со цел да ги поврзете изворите за слика, на задната плоча имате два влеза HDMI 2.0 и еден DisplayPort 1.2. Во комплет одат два кабела со кутијата, по еден за секој вид.

Сликите од два извора може да се компонираат на начин „слика во слика“ (PIP) и „слика по слика“ (PBP), што е олеснето со големата дијагонала на екранот. Се разбира, тука имаме и 3,5мм приклучок за аудио излез со HDMI на слушалки, без звучници.

Имаме и два влеза на USB 3.0 со излезна моќност до 7,5 W. Конекторите се наоѓаат еден покрај друг. Тоа значи дека вашиот смартфон може да го полните со било кој кабел, само услов е да содржи барем еден USB влез со цел да може да се приклучи на мониторот. Надворешната единица за напојување од производителот, Asian Power Devices Inc, има моќност од 90W. Кабелот е опремен со феритен филтер.

Искуство

Искуството со Gigabyte G32QC е беспрекорно, се работи за монитор што дефинитивно ќе го посакате на вашето работно биро. Главните карактеристики на Gigabyte G32QC се следните: заоблен екран, дебел „врат“ за држење на екранот и брилијатна изработка.

Ротацијата на екранот околу нозете е многу важна за да може да го прилагодувате мониторот за било каква намена, дали да се релаксирате со гледање филм или да работите со него. Малите фонтови изгледаат феноменално и уредно. Нема да згрешите ако го земете Gigabyte G32QC, кој е одлична понуда на пазарот на гејминг монитори во Анхоч. Гаранцијата на уредот изнесува вкупно 36 месеци, а неговата цена изнесува 25,480 денари.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар
За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени.