Ја губат ли Марк Цукерберг и Facebook контролата

Објавено на 15.10.2018 во Рецензија


Ја губат ли Марк Цукерберг и Facebook контролата

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

- Европската регулатива ја зголемува контролата врз злоупотребата на личните податоци;

 

Negatives:

- Преголема контрола на социјалната мрежа;Целата рецензија

Се уште не е познато кој стои зад хакерскиот напад што резултираше со компромитирање на 50 милиони кориснички профили. Неодамнешниот безбедносен пропуст на социјалната мрежа Facebook погоди 5 милиони Европјани. Од пред неколку дена имаме свеж случај со дополнителни милиони профили од кои се украдени лични податоци.

Facebook објави официјално дека се хакирани профилите на својата социјална мрежа и напаѓачите ги искористиле слабостите на опцијата "View As", со цел да преземат контрола над профилите на корисниците. Првичниот пропуст е поправен, а тоа го потврди основачот и главниот директор на социјалната мрежа, Марк Цукерберг, кои сепак им овозможија на хакерите да им пристапат на информациите од корисничките профили со имињата, полот, адресите, телефонските броеви, итн.

Од тие 50 милиони профили, се опфатени пет милиони Европјани, што е неверојатно висока цифра, за што европските претставници се многу свесни. Сето тоа е претерано и се случува во преголеми разбери. Facebook така повторно поттикна големи критики за социјалната мрежа, која веќе сериозно ја задрмаа повеќе афери, кои се поврзани најмногу со заштитата на личните податоци. Водството на Facebook треба да се праша дали ја има ситуацијата под контрола, прашуваат европските претставници, која вели дека во голема мера е изгубена контролата над американската супер компанија.

Многу тешко е да се управува со оваа компанија поради нејзината големина, но мора да се може, затоа што сепак ги собира податоците и заработува огромни пари, злоупотребувајќи ја нашата приватност. Експертите го оценуваат фактот дека Facebook брзо ја објави информацијата за оваа афера, која покажува дека функционираат новите европски прописи за заштита на податоците, кои оваа година стапија во сила.

Новите прописи на ЕУ, (Општата уредба за заштита на податоците - RGPD) им дава власт и контрола на европските регулатори. Тие ќе може да ги санкционираат компаниите што не се придржуваат до новите прописи. Компаниите сега може да бидат парично казнети со износ до 4% од годишниот приход доколку не ги почитуваат прописите, или доколку пак не известат за злоупотреба на податоци во рок од 72 часа.

Хакерите не користеле крадени лозинки на други страници

Facebook во вторникот објави дека истражителите утврдиле дека хакерите не користеле украдени лозинки за пријава на други страници, за кои е обединета пријавата со иста лозинка како за Facebook. Со проучувањето на пристапот кон трети страници за време на нападите, истрагата не покажала дека хакерите пристапиле кон апликациите користејќи лозинка за Facebook.

Според проценките на експертите од Универзитетот Илиноис во Чикаго, лозинката за Facebook се користи кај повеќе од 42.000 други страници на интернет. Uber Technologies Inc компанијата објавила дека ги блокирала активните врски што ги користат лозинките на Facebook, додека го истражиле влијанието на тој кибернетски напад на Facebook.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар


За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени. 
Најнови телефони
 
  • Watch Edition Series 3
  • Watch Series 3
  • Watch Series 3 Aluminum
  • Watch Edition Series 2 42mm
  • Watch Series 2 42mm
  • Watch Edition Series 2 38mm
  • Watch Series 2 38mm
  • Watch Series 2 Aluminum 42mm
  • Watch Series 1 Aluminum 42mm
  • Watch Series 2 Aluminum 38mm