Microsoft и Sony ја обезбедија достапноста на Call of Duty на PlayStation

Објавено на 19.07.2023 20:24 во Рецензија


Microsoft и Sony ја обезбедија достапноста на Call of Duty на PlayStation

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

+ Зголемена достапност на Call of Duty;

 

Negatives:Целата рецензија

Microsoft и Sony постигнаа договор со цел серијата со видео игри Call of Duty да остане достапна на PlayStation конзолата после аквизицијата на Microsoft со Activision Blizzard. Фил Спенсер, шефот на Xbox одделот во Microsoft, најави спогодба во неделата на Twitter.

„Се радуваме на иднината во која што играчите од цел свет ќе имаат повеќе избор за играње на своите омилени игри“, напишал Спенсер. 

Бизнис вреден 69 милијарди долари

Аквизицијата на Activision Blizzard од страна на Microsoft е проценета на 69 милијарди долари покренала корпоративно натпреварување меѓу Xbox и PlayStation околу многу популарната франшиза Call of Duty. Microsoft веќе со децении склопува договори со различни компании, вклучувајќи го Nintendo и овозможувачите на игри во облак, со цел да се обезбеди лиценца за насловите на Activision. Sony исто така потпиша сличен договор, со цел Microsoft да се приближи кон тотална реализација на купувањето.

Неодамнешната пресуда на Апелациониот суд на САД го одби обидот на американските регулатори да ја блокираат аквизицијата на Microsoft. Компанијата првобитно започнала со аквизицијата во јануари 2022 година, со цел да ја прошири својата присутност во индустријата на игрите надвор од конзолата Xbox, која што има мал пазарен удел во споредба со Sony PlayStation.

Причина за загриженоста на Sony

Sony изрази загриженост поради губитокот на пристапот кон компјутерската игра Call of Duty, за која што се смета дека е малку повеќе одошто секој што мора да има. Во правниот спор на Американската сојузна комисија за трговија околу аквизицијата, извршниот директор на Sony - Џим Рајан, сведочел дека на почетокот имал малку грижи, после разговорот со извршниот директор на Activision Blizzard, Боби Котик и Фил Спенсер. Меѓутоа, Рајан подоцна станал загрижен дека Microsoft би можел да ја искористи популарноста на Call of Duty со цел да им наштети на корисниците на PlayStation.

Договор со Sony на десет години

Microsoft потврдил дека договорот со Sony ќе биде продолжен на десет години. Бред Смит, претседателот на Microsoft, ја истакнал нивната преданост за решавање на проблемот на регулаторите, развој на платформата и игрите, како и потрошувачите во текот на целиот процес на аквизицијата. 

„Ќе останеме концентрирани на тоа Call of Duty да остане фокусиран на повеќе платформи и за повеќе корисници во споредба со порано“, изјави Смит.

Sony не ја коментира спогодбата, а Microsoft мора да ја финализира аквизицијата до вторник, со цел да избегне потенцијален надоместок од 3 милијарди долари за раскинување.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар
За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени.