Wilson патентирал револуционерна безвоздушна топка за кошарка

Објавено на 26.02.2023 08:56 во Рецензија


Wilson патентирал револуционерна безвоздушна топка за кошарка

Оцени

usability
10.0


Перформанси
10.0


Цена
10.0


Камера
10.0


резултат
10.0


Наши забелешки

Positives:

+ Иновативно решение за безвоздушна топка, која не мора да се пумпа;

 

Negatives:

- NBA не го прифаќа новиот тип на топка;Целата рецензија

Wilson креирал револуционерна кошаркарска топка, која што изгледа како обична топка, но не е така како што изгледа. Тешка е и скока колку обична топка исто така. 

Еден од судиите на последниот натпревар на All-Star, КЏ Мартин, закуцал со иновативната и револуционерна топка, наречена 3D Airless Prototype Basketball. Оваа иновација на компанијата Wilson не е првата топка направена преку 3D принтер, туку станува збор за без-воздушна топка со дизајн како решетка, изработена од специјален вид на полимери, преслечени со црна боја.

Екипата од Wilson, прво дизајнирала топка преку CAD системот и благодарение на тој дизајн го снимака како датотека за 3D печатење. За самото печатење е задолжена компанијата EOS, која што соработува со компаниите од областа на воздухопловството и медицинската индустрија. Посебно интересен е начинот на кој што самата топка е испечатена.

При печатењето не е применет класичен метод на поставување на поединечни слоеви еден на друг, туку пишувачите на EOS, употребуваат поинаков метод за ставање на прашина од смола, која што се претопува на проектираните точки со ласер. Конечната обработка се состои од затварање на прав, фарбање на бела топка во црна и резбање на логото на NBA лигата и Wilson на површината.

Резултатот добиен со овој метод е импресивен и после ригорозното тестирање, се покажало дека безводушната топка на Wilson е речиси иста големина, тежина и отскок, како и официјалната топка со која што се игра во NBA, но неа мора да ја пумпате и нема да трае долго. 

Не очекувајте дека оваа топка ќе ја видите скоро на теренот. Како што пишува во официјалното соопштение, 3D Airless Prototype Basketball покажува „заедничка желба за иновација“, а Wilson и американските професионални кошаркарски лиги и NBA моментално не планираат да ја заменат официјалната топка на Wilson со 3D печатена безвоздушна топка. Барем нема да се случи тоа уште некое време.

Дали ви се допадна рецензијата? Ако имате нешто да дополните ве молиме напишете коментар
За авторот

Александар Младеновски
Author Image
Дипломиран новинар, истражувач со познавања во повеќе области, практикува јога, сака да ги инспирира луѓето и да поттикне промени.