Новиот лондонски трамвај/автобус за градски превоз се полни за 10 минути

Објавено на 07.11.2022 во Електричен погонНовиот лондонски трамвај/автобус за градски превоз се полни за 10 минути

Transport for London (TfL) се обврза до 2034 година целосната моментална флота за градски превоз да биде заменета со електрични автобуси. На патиштата на британскиот велеград возат околу 850 електрични автобуси, а од следната година ќе се придружи уште еден футуристички дизајниран електричен автобус.

Автобусите ќе се возат на линија помеѓу Crystal Palace и Orpington, а на станиците ќе ги полнат батериите. Неверојатно е тоа што батеријата ќе се полни за само 10 минути. Имено, автобусот се спојува на специјален систем за брзо полнење и кога тргнува повторно, батеријата ќе биде полна.