Ова е моментот на ранливост на Google, вклучен е алармот

Објавено на 23.01.2023 во AndroidОва е моментот на ранливост на Google, вклучен е алармот

Четботот на Google, ChatGPT, ги промени приоритетите на компанијата. ChatGPT не функционира како пребарувачот да прикажува линкови, туку и понатаму дава конкретни одговори. 

Тој може дури и да кодира, да пишува песни и есеи и да се користи за измама на испити. Токму поради овој четбот, извршниот директор на Google, Сундар Пичаи го вклучил алармот во компанијата и за кратко време се променија приоритетите. Сега фокусот е ставен на развој на вештачката интелигенција и до крајот на годината се планирани да бидат претставени 20 проекти базирани на AI.

Со цел да успеат во тоа, со проектите се префрлени и бројни вработени од различни оддели, кои што досега работеле на некои други проекти. Google годинава планира да претстави своја верзија на пребарувач, со дополнителни можности базирани на вештачка интелигенција.