Русија планира своја онлајн продавница за апликации базирана на Андроид

Објавено на 24.03.2022 во AndroidРусија планира своја онлајн продавница за апликации базирана на Андроид

Русија планира да објави нова онлајн продавница за апликации, која ќе содржи руски апликации и софтвер, а ќе биде креирана на Андроид платформата. Google Play Store е блокиран за користење во земјата, па затоа се бара нова алтернатива.

„Јасно е дека имаме можност да креираме наша продавница за апликации преку Андроид платформата, поради отвореноста и флексибилноста на системот. Овој проект веќе е започнат во неколку компании“, вели Максут Шадаев, раководител на Министерството за дигитален развој во Русија.

Продавницата на руски апликации ќе биде лансирана во следниот мај, оваа година.