Ричард Бренсон лансира нова ракета

Објавено на 23.05.2020 во НовостиРичард Бренсон лансира нова ракета

Сер Ричард Бренсон го лансира својот нов вселенски систем преку својата компанија Вирџин Орбит. Тој испраќа сателит во орбитата со ракета која што ќе се лансира од крилата на џамбо џет.

Космик Грл, авионот што порано беше во состав на авионската компанија на Бренсон, Вирџин Атлантик, ќе ја носи ракетата наречена ЛаунчерУан, со височина од 10 километри и ќе ја пушти слободно да паѓа. Мисијата инаку е закажана за ова утро над Тихиот Океан, а ако операцијата заврши успешно, Вирџин Орбит набрзо ќе започне и со комерцијални операции.