Судот одлучи дека Apple не смее да го блокира Epic Games и нивниот Unreal Engine

Објавено на 01.09.2020 во ИгриСудот одлучи дека Apple не смее да го блокира Epic Games и нивниот Unreal Engine

Првото сослушување на правната битка меѓу Apple и Epic Games заврши со мала но слатка победа за производителот на мобилната игра Fortnite. Судијката Ивон Гонзалес Роџерс одлучи дека Apple не смее да го блокира пристапот на Epic Games во виталните девелоперски алатки. Меѓутоа, тоа не значи дека Fortnite смее да се врати во App Store.

Epic Games објаснува дека Fortnite е повеќе од видео игра и дека тоа е социјална платформа што ги поврзува луѓето, особено во текот на пандемијата на коронавирусот и не е доволно убедливо и смета дека се посилни аргументите на Apple за почитувањето на договорот.

Интересно е дека адвокатите на Epic потврдуваат дека компанијата намерно вовела опција за директно плаќање на дигитална содржина во последната верзија на Fortnite, со цел да го присили Apple на реакција. Fortnite засега ќе биде недостапен на App Store, но Apple не смее да го исфрли Epic Games и да го избрише неговиот девелоперски профил.