Следниот Apple TV пристигнува со 4K 120Hz

Објавено на 07.04.2021 во НовостиСледниот Apple TV пристигнува со 4K 120Hz

Според 9to5Mac, Apple тестира нов Apple TV модел за 2021 со 120Hz, а во новиот tvOS 14.5 Beta апдејт има референци за новиот модел спомнувајќи “supports 120Hz”. tvOS е софтверот што Apple го користи за своите TV set-top боксови.

Моменталниот Apple TV 4K хардвер не дозволува 120Hz и покрај тоа што има HDMI 2.0 порт што е лмитиран на 4K 60Hz. Новиот модел HDMI 2.1 ќе може да поддржува 120Hz стапка на освежување. Моменталниот Apple TV 4K поддржува 4K HDR содржина и Dolby Atmos звук. tvOS овозможува пристап кон стриминг сервисите како што се Netflix, HBO Max, Hulu, Disney+, Paramount+ и сопствениот сервис на компанијата Apple TV, кој е достапен само на tvOS како TV set-top boxes.

Apple TV 4K има поддршка и за гејминг сервиси и контролери, како што се Xbox Elite Wireless Controller Series 2 и Xbox Adaptive Controllers. Apple TV 4K има и Siri гласовна асистентка и iCloud и Apple Music сервиси. Моменталниот Apple TV 4K може да се најде за цена од $179.